Занатлије у источном кинеском граду Линму претварају тесто у деликатну уметност

Када Ли Тунгџунг развија, меси, увија и обликује тесто, у његовим рукама обла грудва се претвара у реалистичну фигурицу. Деца која долазе да науче ову вештину гледају га са чуђењем и дивљењем, мислећи да је мађионичар.

Ли је наследник нематеријалног културног наслеђа прављења фигурица од теста, које датира још из династије Хан (202. п.н.е. – 220. не.). Уметност рукотворина се преноси генерацијама, као кључни део кинеске културе и народне уметности, представљајући важне материјале за проучавање кинеске историје, археологије, обичаја и скулптуре.

Током година, ова уметничка форма изнедрила је различите школе представљене на више начина у различитим регионима, а један од региона је округ Линму у провинцији Шандунг у источној Кини.

Занатлије из Линма као главне састојке користе глутенозно пиринчано брашно са разним пигментима, а фигурице праве искључиво ручно користећи једноставне алате. Њихов рад обухвата широк спектар тема, од традиционалних, попут птица, животиња, цвећа до креативних са културним елементима. Уметници налазе инспирацију у књижевности и историји, па се међу руктворинама могу наћи ликови попут чувеног Краља мајмуна из познатог кинеског романа „Путовање на запад“, затим Му Гуејинг, легендарна хероина династије Сунг (960-1279), као и јунаци „Романсе о три краљевства“. Помоћу ових уметничких дела деца уче о познатим историјским причама.

Округ је предузео низ акција како би приближили традиционалну народну уметност локалном становништву. Организују се фестивали и изложбе, на којима се могу видети фигурице од теста. Поред тога, подстичу се занатлије да одржавају обуке, чиме је повећано интересовање за ову уметност међу локалним становништвом и унапређено је наслеђе и развој нематеријалне културне баштине.