Занатлија производњом чешљева започео обнову села у округу Ђунан

Мештанин села Дунгаој, Динг Мингвен, успео је да традицију производње чешљева, дугу преко 300 година преточи у успешан пословни подухват, чиме је потпомогао обнову села.

Ово село, које се налази у источнј кинеској провинцији Шандунг, познато је као „село чешљева“. Динг Мингвен, именован је за наследника нематеријалног културног наслеђа на нивоу места Дунгаоју, и одиграо је велику улогу у очувању овог наслеђа.

Одржао је преко 60 курсева обуке, на којима је обучио више од 300 људи вештинама производње чешљева. У међувремену, основао је изложбено-продајни центар нематеријалне културе округа Ђунан, као и задругу „Дрвени чешљеви Дунгаоју“. Ове две институције служе као платформе за произвођаче да прикажу и продају своје производе, поред тога подстичу размену и олакшавају истраживање и развој унутар и изван округа Ђунан.

Са циљем културне иновације, Динг Мингвен је основао Линји Ћуећао Крафтс Цо., Лтд. и започео је уживо емитовање на платформама за е-трговину. Ово је допринело увођењу различитих стилова и материјала у производњи чешљева и значајно проширило утицај бренда „Дрвени чешљеви Дунгаоју“.

Тренутно, Дунгаоју чешљеви долазе у више од десет категорија. Производња се повећава са растућим бројем произвођача, отварајући радна места за преко 3.000 мештана. Годишња производња је скоро 50 милиона чешљева, што чини 70 одсто укупне кинеске производње. Ови чешљеви се извозе у многе земље, укључујући Сједињене Државе, Канаду, Јапан и Јужну Кореју, дајући снажан подстицај сеоској економији.