У Пекингу почиње годишња конференција Фајненшел стрит форума 2023

Годишња конференција Фајненшел стрит форума 2023. године отворена је у среду у Пекингу, главном граду Кине, под темом „Боља Кина, бољи свет – унапређење финансијске отворености и сарадње за заједнички раст и узајамну корист“.

Обраћајући се на конференцији, Јин Ли, секретар општинског комитета Комунистичке партије Кине у Пекингу, рекао је да је кинеско финансијско тржиште, са својим великим обимом, пуним потенцијалом, брзим развојем и чврстим основама реалне економије, постало кључна снага у одржавању глобалне финансијске стабилности.

Пан Гунгшенг, гувернер Народне банке Кине (ПБОЦ), као и шеф Државне управе за монетарна питања (САФЕ), рекао је на конференцији да ће Кина промовисати међународну финансијску сарадњу и активно учествовати у глобалном економском и финансијском управљању. Он је изјавио да ће земља повећати интернационализацију кинеске валуте „разборитим и чврстим корацима“.

Очекује се да ће основе кинеске економије остати чврсте на дужи рок како се нови покретачи окупљају и висококвалитетни економски и финансијски развој добија све већи замах, рекао је Ли Јуенце, шеф Националне финансијске регулаторне администрације (НФРА). Јуенце је нагласио да ће НФРА дефинитивно убрзати отварање финансијског сектора на високом нивоу како би привукао више страних финансијских институција и дугорочног капитала на кинеско тржиште.

Ји Хуејман, председавајући Кинеске регулаторне комисије за хартије од вредности (ЦСРЦ), рекао је да ће се ЦСРЦ држати основне сврхе служења реалној економији, фокусирајући се на пет главних задатака, а то су промоције финансирања науке и технологије, зелених финансија, инклузивног финансирања, финансирања пензија и дигиталне финансије.

Отвореност и сарадња ће увелико допринети промовисању растућег, обезбеђеног и одрживог економског просперитета, у оквиру вишеструких изазова са којима се суочава глобална економија, рекао је Агустин Карстенс, генерални директор Банке за међународна поравнања путем видео везе током конференције.