Тржиште уметничких дела и антиквитета у Шангају бележи снажан раст

Тржиште уметничких дела и антиквитета у Шангају постигло је значајан раст, а његов обим премашио је границу од 10 милијарди јуана (1,39 милијарди америчких долара), саопштиле су у понедељак локалне власти.

Према Фанг Шиџунгу, директору општинске управе за културу и туризам Шангаја, обим трговине на тржишту уметничких дела и антиквитета достигао је 12,85 милијарди јуана у 2022. години, што представља повећање од 44 одсто у односу на 2019.годину.

Подаци показују да је укупна вредност увоза и извоза уметничких дела и антиквитета достигла 10,28 милијарди јуана, што је повећање од 61 одсто у односу на 2019. годину.

Наставак снажног раста подстакнут је, између осталог, Кинеском међународном изложбом увоза (ЦИИЕ) и Шангајском међународном недељом трговине уметничким делима, приметио је Фанг.

Овогодишње шесто издање ЦИИЕ одржаће се од 5. до 10. новембра. На изложби уметности и антиквитета, са рекордним изложбеним простором, учествоваће 19 предузећа.

5. Шангајска међународна недеља трговине уметничким делима, од 9. до 13. новембра, окупиће преко 250 домаћих и међународних уметничких институција са процењеном укупном вредношћу робе која прелази 10 милијарди јуана.