Tрговина између Кине и Зимбабвеа у порасту

Трговина између Кине и Зимбабвеа, током првих девет месеци ове године, порасла је за 39,4 одсто на 2,43 милијарде долара, у поређењу са истим периодом прошле године, премашивши укупан обим трговине за 2022. годину.

Извоз Зимбабвеа у Кину током овог периода износио је 1,36 милијарди долара, а увоз 1,07 милијарди долара, уз све већи увоз Кине који је допринео трговинском суфициту Зимбабвеа од 29 милиона долара.

Према Националној агенцији за статистику Зимбабвеа у августу, Кина је била трећа највећа извозна дестинација Зимбабвеа. Највеће извозно тржиште било је суседно јужноафричко, док су друго место заузели Уједињени Арапски Емирати. Што се тиче увоза, Кина је била друго највеће тржиште Зимбабвеа у августу, после Јужне Африке.

Трговина између Кине и Зимбабвеа бележи раст последњих година, углавном захваљујући учешћу рударства и пољопривреде у извозу у Кину. Овог месеца, Зимбабве је по први пут извезао цитрусе у Кину, диверзификујући и проширујући свој пољопривредни извоз у ову азијску земљу у којој су раније доминирали листови дувана и прерађени дуван.