Традиционална уметност резања папира у источној Кини

У дому Сјанг Јуџена, уметнице за сечење папира у округу Линшу, граду Лињи у источној кинеској провинцији Шандунг, налази се много радова насталих сечењем папира.

Ова мала уметничка дела карактеристична су по маштовитом дизајну, елегантним стиловима и прелепим облицима, попут шармантних божурових вила, паунова раширених репова, и реалистичних змајева и сврака.

Ђен Џи (Jian zhi), односно резање папира је традиционална кинеска народна уметност која укључује резање црвеног папира у исечке помоћу маказа или ножева за резбарење. Настали радови се користе као украси, који су присутни широм Кине као саставни део народних обичаја. Најчешће се у изради украсних облика користи црвени папир, јер црвена боја симболизује срећу у кинеској култури и повезана је са свечаностима.

Сечење папира је уметност, која траје преко хиљаду година у Кини, а 2009. године уписана је на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Сјанг се присетила да је њена љубав према резању папира почела на почетку каријере, када је као васпитачица у вртићу морала да украшава учионице. Након више од 40 година, уметница и даље „кроји“ своја дела, која приказују народне светковине, историјске приче, књижевне алузије, митове и легенде, оперске ликове и животиње кинеског зодијака, испуњене страшћу за животом и жељом за срећом.

У циљу промовисања нематеријалне културне баштине резања папира, Сјанг је покренула бесплатне курсеве у кампусима и заједницама. Учествовала је и у бесплатним обукама, организованим у сарадњи са локалним музејом како би љубитељима уметности пренела знање и вештине сечења папира.