Традиционална кинеска медицина (ТКМ) – научни систем који траје неколико хиљада година

ТКМ је комплетан систем заснован на филозофији, народним веровањима, биљним лековима и вежбањима, који се користи преко 3000 година за лечење и превенцију болести.

ТКМ се широко примењује у Кини и целом свету као алтернативно или научно средство.

Филозофија и основни принципи

ТКМ се заснива на таоистичкој и јин-јанг филозофији и теорији пет елемената (дрво, ватра, земља, метал, вода).

Основни циљ ТКМ је одржавање хармоније и равнотеже у телу.

Дијагностика

Дијагноза у ТКМ се заснива на анализи симптома пацијента, палпацији пулса, посматрању језика и питањима о здравственом стању пацијента.
Дијагноза пулса је једна од важнијих дијагностичких метода у ТКМ. Палпација пулса је техника, којом прегледом три тачке цуен (cun), гуан (guan) и чи (chi) на оба ручна зглоба, може се у потпуности проверити опште здравствено стање особе.

Опрема за пулсну дијагностику у ТКМ је дуго развијана за прикупљање информација о пулсу.

Третман

ТКМ користи различите методе лечења, укључујући биље и биљне формуле, акупунктуру, масажу, управљање енергијом – ћи (qi) и прилагођавање начина живота и исхране.

Биљке се често користе у облику биљних мешавина које су прилагођене индивидуалним потребама пацијента.

Акупунктура је техника која укључује убацивање врло танких игала у одређене тачке на телу како би се обновио енергетски баланс.

Холистички приступ

ТКМ третира пацијента као целину, узимајући у обзир физичке, емоционалне и духовне аспекте.

Лечење у ТКМ је персонализовано и засновано на индивидуалним потребама сваке особе.

Развој и глобална популарност

Традиционална кинеска медицина има све већи утицај на медицину и здравље широм света. У многим земљама се примењују ТКМ терапије, а постоје и лекари обучени за овај медицински систем.

ТКМ се често користи као додатак конвенционалној медицини за лечење разних стања, укључујући бол, стрес, неплодност и многа друга.

Вреди напоменути да иако се ТКМ широко користи и признаје у Кини, неки његови аспекти нису увек у складу са стандардима научних доказа и могу бити контроверзни у медицинској заједници. Међутим, за многе људе широм света, ТКМ је драгоцен додатак здравственој заштити и фасцинантан је део кинеске културе и историје.