Традиционална кинеска медицина доноси исцељење свету

Древне кинеске методе лечења шире се дуж Пута свиле више од два миленијума, али иницијатива „Појас и пут“ (ИПП) додатно је подстакла интернационализацију традиционалне кинеске медицине (ТКМ).

ИПП, која тренутно прославља јубиларну десетогодишњицу постојања, има за циљ боље повезивање света и повећање заједничког просперитета. Донела је исцељујућу моћ ТКМ у више земаља, повезујући различите културе и промовишући међународну сарадњу.

У Будимпешти, главном граду Мађарске, Центар за традиционалну кинеску медицину Ћихуанг (Ћихуанг центар) пружа светионик наде за пацијенте који траже олакшање од разних здравствених проблема. Један од таквих пацијената је Јожеф Фрењо, 78-годишњи пензионисани учитељ који пати од оштећења слуха због упале средњег уха пре пет година. Од тада је морао да користи слушни апарат – све до пре два месеца када је посетио Ћихуанг центар и догодило се „чудо”.
„Веома сам захвалан лекарима у центру“, рекао је Јожеф. „Вратили су ми слух и сада могу нормално да комуницирам са другима.“

После више од 10 акупунктурних третмана под вођством стручњака за ТКМ Џанга Хајфанга, из северозападне кинеске провинције Гансу, Јожефов слух се значајно побољшао. Више му није потребан слушни апарат.

„Мађарски лекари су ми рекли да због мојих година не могу ништа да ми помогну“, рекао је Јожеф. Међутим, алтернативни кинески метод био је веома ефикасан.

Центар је такође помогао Јожефовом сину, Чаби Фрењо, који се бори са здравственим проблемима повезаним са гојазношћу. Комбинација акупунктуре и третмана биљним лековима помогла му је да смрша девет килограма у року од месец дана, ублажавајући болове у леђима и коленима.

Холистички приступ ТКМ „излечио је узрок, а не само симптом“, рекао је Јожеф.

Центар Ћихуанг су заједнички основали 2016. године Мађарска група за оријентално биље и Здравствена комисија провинције Гансу. У септембру 2022. године центар је добио „Награду за вредност и квалитет“, државну награду коју су одобрили мађарски парламент и кабинет премијера Мађарске.

„Центар је популаран у Мађарској“, рекла је Џанг, која је од доласка у центар у јануару лечила неколико стотина мађарских пацијената.

Како све више ТКМ практичара као што је Џанг одлази у иностранство да вежба, предности древног кинеског медицинског система боље су познати људима широм света.

Провинција Гансу је преузела водећу улогу у ширењу мудрости ТКМ у оквиру сарадње са иницијативом „Појас и пут“. На иницијативу покрајине, основано је 16 прекоморских центара ТКЦ у 12 земаља, укључујући Мађарску, Белорусију и Тајланд.

Када је пандемија КОВИД-19 потресла свет, ТКМ је постао непроцењив метод у борби против вируса.

Ћихуанг центар у Мађарској брзо се прилагодио околностима пандемије, преневши своје консултације на интернет и обезбеђујући бесконтактну испоруку лекова.

Председник центра Чен Џен рекао је да су Мађари све више прихватали ТКМ након што су видели да игра важну улогу у борби против пандемије.

У међувремену, мађарски синолог Мајер Жужана рекла је да ТКМ такође може да игра важну улогу у ублажавању болова и сузбијању постковид симптома, које је често тешко лечити традиционалним западним лековима.