Традиционална индустрија резбарења камена подстиче руралну ревитализацију у Шандунгу

Традиционална индустрија резбарења камена значајно је подстакла руралну ревитализацију градa Фангћен у источнокинеском округу Ђуенан у граду Линји, рекао је Љу Баосју, градоначелник града Фангћи.

Од 2023. године укупна онлајн и офлајн продаја производа за резбарење камена у Сунгшифангу премашила је 30 милиона јуана, додао је Баосју.

„Како индустријска ревитализација служи као камен темељац руралне ревитализације, индустрија резбарења камена представља будући правац града Фангћен. Тренутно, у Фангћену постоји више од 120 предузећа за резбарење камена са преко 3.000 запослених, генеришући годишњу вредност производње од скоро 500 милиона јуана и просечни годишњи приход од преко 100.000 јуана“, рекао је Љу.

Производи за резбарење камена из града Фангћен имали дебитовали су на Кантонском сајму 1969. године. Фангћен је 1995. године, добио признање „Родни град резбарења у камену у Кини“ од Министарства културе. Од тада, резбарење камена је традиционални стуб индустрије у граду Фангћен, и постало је популарно у областима као што су јужни Шандунг, северни Ђангсу и североисточна Кина.

Штавише, ови производи су извезени у преко 40 земаља широм света, укључујући Јапан, Сједињене Државе, југоисточну Азију и Европску унију. Резбарење камена постало је обележје културне размене, као и главна индустрија која подржава руралну ревитализацију и заједнички просперитет у новој ери.