Тајландски бизнисмени на кинеском ноћном базару

У Хаикоу, главном граду јужмноострвске провинције Хаинан налази се културни и креативни базар Баишамен, који ноћу добија посебан шарм.

У аутентичној тајландској атмосфери, туристи могу испробати тајландске специјалитете и чути локалне поздраве из те земље.

Базар, који се простире на око 60.000 квадратних метара, отворен је пре око месец дана са више од 600 тезги на којима се продају грицкалице и разне рукотворине, а од 300 тезги за храну, власници више од 160 су Тајланђани.

Као нова популарна дестинација у Хаикоу, привукла је многе грађане и туристе. Баишамен је посетило око 800.000 туриста у року од 20 дана од отварања.

На штанду Пад Тхаи, власник Аринтхарат Теппаван, био је заузет поздрављањем купаца. Аринтхарат има четири тезге са храном на пијаци, укључујући Пад Тхаи, Том Иам Кунг и тајландску печену свињетину.

„На овом базару постоји више врста тајландске хране“, рекао је он, додајући да је дневна продаја у просеку била око 1.000 јуана (око 138 америчких долара) до 2.000 јуана за сваку тезгу.

Аринтхарат води клинику за негу коже на Тајланду, а од пре 18 година увози и производе из Кине. Пре отприлике три месеца, Аринтхарат је чуо да ће Хаинан успоставити међународно тржиште за туристе из Кине и иностранства.

„Знам за кинеско тржиште, и знам да је огромно. Ако имам прилику да послујем у Хајнану, на овој пијаци, онда морам да отварам тезге овде“, рекао је он и додао да није знао за Хајнану раније, али је посетио многе градове у Кини, укључујући Гуангџоу, Сјамен, Шангај и Пекинг.

„Чуо сам да је Хајнан дестинација за туристе из Кине и других земаља. Први дан када сам дошао овде, мислио сам да је исти као Бангкок на Тајланду“, рекао је он.

„Надам се да ће ово тржиште бити познато у Кини и свету“, рекао је он.

Двадесетседмогишња Апиња Чативапорн, поседује штанд са чајем на ком продаје различите врсте тајландског чаја.

„Дошла сам овде да доживим нова искуства и пронађем нову прилику“, рекла је Апиња, која је имала пекару на Тајланду. „Мислим да је то велика пијаца са добрим погледом и пријатним људима, а и време је лепо.“

Китисак Осатханункул, организатор тајландских послова на базару, води своје штандове са храном и помаже другим тајландским продавцима, од сналажења са папирологијом до обезбеђивања виза и проналажења одговарајућег смештаја.

По њему, покретање посла на ноћном базару у Хајнану је нова прилика за улазак на кинеско тржиште.