СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ НАГРАЂЕНИ У КИНИ: За ЕУРАЦТИВ откривају како је бити међу најбољима на свету

Стартап компаније ЕнерџиПулс Доо (EnergyPulse Doo) и Агринес (Agrines) освојиле су друго, односно треће место, а међу награђенима на првом такмичењу младих у иновацијама које је одржано у Нингбоу су и Институт „Др Јосиф Панчић“ и Факултет техничких наука.

Две стартап компаније, један институт и један факултет из Србије награђени су на првом такмичењу младих у иновацијама и предузетништву Кина – Централна и Источна Европа, које је одржано током омладинског научно-технолошког форума Кина – ЦЕЕЦ у Нингбоу од 17. до 19. маја 2023. године.

Стартап компаније из Новог Сада ЕнергyПулсе Доо и Агринес освојиле су друго, односно треће место, а међу награђенима су и Институт „Др Јосиф Панчић“, као и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Институт „Др Јосиф Панчић“ освојио је другу награду за стратешки, научноистраживачки и развојни пројекат Србије са НР Кином под називом „Заштита природних ресурса и ефикаснија употреба угрожених функционалних биљака пореклом из Кине и Србије“.

Српски тим су чинили стручњаци Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ из Београда – руководилац, др Татјана Марковић, др Радановић Драгоја, др Филиповић Владимир и др Жељана Пријић. Касније су на пројекат укључена и 4 млада истраживача – докторанда из института, Стефан Горданић, Сара Микић, Петар Батинић и Наталија Чутовић.

Кинески тим су чинили учесници су из Института за поврће и цвеће Кинеске академије за пољопривредне науке из Пекинга. Руководилац је проф. др Ђингћи Шуе, а остали учесници су проф. др Шиушиа Рен и проф. др Шуе Јућиан.

„Идеја такмичења је да се код младих талената подстакне креативност и предузетнички дух, као платформа за учење, размену идеја и сарадњу. Такмичење је организовано за све младе иноваторе и предузетнике из Кине и земаља средње и источне Европе који тренутно раде на иновативним пројектима“, каже за ЕУРАЦТИВ др Татјана Марковић, научни саветник и руководилац српског дела учесника пројекта.

На такмичење су се пријавили тимови из Кине који сарађају са партнерима из 13 европских земаља (Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Чешке, Хрватске, Грчке, Мађарске, Северне Македоније, Пољске, Румуније, Словеније, Словачке и Србије).

„Србија је укупно освојила четири награде, и ми смо добитници друге награде у категорији за тим. Представљена су три нова производа: чај од латица божура, уље семена божура и један функционални напитак – пиво са додатком божура“, појашњава Марковић.

Она подвлачи да је за будућност наше земље јако важно да се јача сарадња са кинеским партнерима у области науке, технологије и иновација, обзиром да може резултирати бројним научним резултатима који се могу конкретно „спустити у праксу“.

„Овим нашим пројектом ми смо то и доказали, са неколико нових производа“, казала је Марковић.

„Нови стратешки пројекти са истраживачима из НР Кине допринеће јачању већ успостављене сарадње, размени истраживача и трансферу знања из обе земље, набавци вредне опреме која ће унапредити рад истраживача у Србији, креирању нових вредних производа у обе земље“, закључује Марковић.

Међу награђеним стручњацима из Србије је и тим НОЛИМАСТ са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, који је освојио трећу награду на овом значајном такмичењу за пројекат „Изолација буке и вибрација посредством нелинеарних метаструктура“.

Име тима је акроним билатералног научног пројекта између Кине и Србије. НОЛИМАСТ тим у Србији предводи проф. др Ивана Ковачић, а тим на Факултету за космичко инжењерство Пекиншког института за технологију предводи проф. др Руи Џу. Пројекат је започео лета 2021. године и тада су проф. др Ковачић и проф. др Џу оформили ове тимове. НОЛИМАСТ тим у Кини финансира њихово Министарство за науку, а у Србији Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

„Циљ НОЛИМАСТ пројекта је да моделира, анализира, изради и тестира иновативне структуре које ће омогућити адекватну заштиту од буке и вибрација ниских фреквенција. Овај тип буке и вибрација се јавља у природи и индустрији, штетно утичући на животну средину, здравље људи и рад различитих инжењерских система, од алата високе прецизности, преко мотора авиона, до космичких структура. НОЛИМАСТ претендује да то уради користећи савремена теоријска достигнућа нелинеарне динамике и производне технологије 3Д штампе, ослањајући се на синергију два тима са доказаним квалитетом и комплементарном експертизом“, објашњава проф. др Ковачић за ЕУРАЦТИВ.

Конкуренција је била веома јака, јер је на такмичењу учествовало 145 пројеката, а проф. Ковачић је рекла да је сваки пројектни тим најпре доставио попуњену пријаву о пројекту, на основу које је у ужи избор прошло њих 27.

„Уследио је део где је сваки тим усмено презентовао пројекат и одговарао на питања рецензентске комисије. За то је била прописана дужина трајања, тј. ограничено време, које се у правом смислу те речи мерило на штоперицу. Након тога је извршено рангирање и ми смо заузели треће место“, каже проф. др Ковачић.

Оваква сарадња је вишеструко корисна за даљи развој науке у Србији, како у истраживањима, тако и у примењеним областима, јер се из њих ствара синергија истраживачких тимова.

„Ми од њих имамо итекако да научимо експериментално-технолошка знања, а са њима делимо наша теоријска знања. Професор Џу и ја смо заједно ментори докторским студентима у Пекингу, а и у наш тим овде је укључен један докторанд, па се сарадња преноси и на млађе, што је изузетно значајно за одрживост сарадње и унапређење капацитета“, закључује проф. др Ковачић.

Извор: https://euractiv.mondo.rs/drustvo/a1644/Srpski-strucnjaci-medju-najboljima-u-Kini.html