Пут Пингђjанг – дах антике

Пут Пингђjанг је кинеска историјска улица која датира из времена династије Јужни Сонг.

Са историјом дугом више од 2.500 година, Пингђjанг је некада био главни пут древног источног града Суџоуа. Пингђjанг пут се може видети на мапи Суџоуа током династије Јужни Сонг (1127-1279). Влада је обезбедила и реконструисала старе зграде и сокаке  по некадашњем изгледу и структури „воде која тече по путевима и сокацима“.

Због своје добро очуване архитектуре, Пингђjанг пут је оличење древног Суџоуа. Шетња овом јединственом улицом омогућава вам да упознате свакодневни живот људи који су овде живели пре више векова. Прелепа и једнако задивљујућа и дању и ноћу, ова туристичка атракција са укусном домаћом храном, уличним занатима и насмејаним мештанима, посетиоцима пружа искуство за памћење.

Смештен дуж истоимене реке, Пингђjанг пут се протеже 1.606 метара од севера ка југу. У јужном делу, са једне стране су продавнице, ресторани са храном из различитих земаља и кафићи, а са друге стране је река. Постоји седамнаест камених мостова преко реке Пингђjанг, а већина њих још увек изгледа као пре стотинак година. Сваки од њих има другачију причу и карактеристичне скулптуре на огради моста. Захваљујући мостовима, можете доћи до многих других древних улица богатих историјом и легендама. Северни део пута Пингђjанг је окружен зградама са обе стране.

Сви укуси града Суџоу

Пут Пингђjанг је познат не само по својој дугој историји, већ и по храни која ће гурманима пробудити сва чула.

Храна на путу Пингђjанг уско је повезана са древном културом исхране Суџоуа.

Кухиња Суџоу најпознатија је по јелима од поврћа и рибе. Изврсно аранжирана храна наглашава свеже и суптилно слатке укусе. Обично садржи слатководну рибу, посебно јегуљу и шарана, која се кува на пари. Традиционална храна укључује мандарине, белу рибу кувану на пари, водени диск са пахуљицама од јаја, месечеве колаче, Фенгџен нудле, Аозао нудле, семен еуриалес, пролећне ролнице са укусом рибе, јоутунђинђиао(пржене кнедле на пари), шећерну кашу, ђуњанг колач и многе друге.

Нека од јела мештани припремају на уличним тезгама, у народним ношњама. Такође су популарни: торта од османтуса, супа са кнедлама од ферментисаног лепњивог пиринча или колач од лепњивог пиринча у туби од бамбуса. У малим продавницама посетиоце маме укусне грицкалице као што су свињске кнедле пржене у тигању и разно сушено месо.

Туристи ће дуго памтити укус свињетине са вишњама, лагано куване неколико сати, послужене са зачињеним кикирикијем и свежим сиром, суџоу резанцима, лотосом, воденим кестеном, бобом прженим са младим луком, конзервисаним сенфом. Нађимо се на путу Пингђjанг!