Посета краљевству печурака

Денг Леј је са супругом и дететом отишао на летовање у Куенминг, главни град провинције Јунан у југозападној Кини. Јунан је једна од најлепших кинеских провинција, али Денгова породица, уместо да се упути право ка популарним сликовитим местима, прво се зауставила на локалној фармерској пијаци.

„Никада нисам видео тако разнолику палету шумских гљива. Желео сам да моје дете ово доживи“, рекао је Денг, 33-годишњак из провинције Хунан у централној Кини, док је породица уживала у фасцинантном обиласку пијаце.

Становници Јунана су познати по томе што користе широк спектар јестивих печурака, биља и цвећа за припрему кулинарских специјалитета.

Летња туристичка сезона поклапа се са сезоном продаје печурака у Јунану, што различите фармерске пијаце чини одличним местима за искуство локалне културе.

Према подацима са онлајн платформи као што су Мејтуан и Дјенпинг, претраге за „фармерском пијацом“ у провинцији Јунан током прошлог месеца порасле су за више од 160 одсто у односу на претходни месец. За многе путнике посета фармерској пијаци је постала нови начин да открију Јунан.

Врт света

Кина је једна од земаља са највећим биодиверзитетом на свету, а Јунан је провинција која се истиче у овој области. Иако заузима само 4,1 одсто Кине, овде се могу наћи све врсте вегетације и екосистема, осим пустиње и океана. Јунан се назива и „краљевство животиња“, „краљевство биљака“, „ген банка“, „башта света“. У овој ризници биодиверзитета налазе се организми који су, упркос чињеници да представљају претњу по живот, стална компонента исхране локалног становништва. Ови организми су дивље печурке из Јунана.

Сложен и разнолик географски положај Јунана и јединствени климатски услови омогућавају симбиозу многих организама.

Тренутно у Јунану постоји око 900 врста дивљих јестивих печурака, што чини 36 одсто укупног броја од 2.500 врста гљива у свету и 90 одсто од 1000 врста у Кини. Јестиве печурке се одавно беру и продају широм провинције, чиме је Јунан постао центар трговине печуркама у Кини. Скоро 70 одсто јестивих дивљих печурака на кинеском тржишту долази из Јунана.

Овде се налази и највећа берза за трговину дивљим печуркама у Кини. Сваког дана, рано ујутру, више од 1.200 трговаца продаје 258 врста дивљих гљива. На врхунцу сезоне дневни обим трговања може достићи преко 500 тона печурака. Током протеклих пет година, годишњи промет на овом тржишту премашио је 7 милијарди јуана (скоро милијарду америчких долара).

Са разноликом понудом, од којих су многи локални специјалитети и ретко се налазе на пијацама у другим градовима, пијаца служи као музеј хране који приказује аутентични локални начин живота.

Нарочито млади воле да шетају пијацом, пробају домаћа јела и упијају живу атмосферу. Након својих посета, често деле своје кулинарске авантуре и ручно нацртане мапе куповине на друштвеним мрежама.

Подаци из Мејтуана и Дјенпинга показују да су коментари на тржишни порасли за више од 60 одсто у последњих месец дана у односу на претходни месец, што га чини најзаступљенијим пољопривредним тржиштем у Кини.

Здравље на тањиру са наговештајем ризика

За доручак у Јунану препоручујемо кајгану са мацутаке печуркама и паприком. Најукуснија је уз љуспице белог лука и сусамово уље.

Мацутаке, или борова гуска, је печурка која није само веома укусна, већ и јединствена. Цењена је због своје ароме цимета и својстава која промовишу здравље. Сматра се правом реткошћу и Светим гралом берача печурака.

Мацутаке јача имунитет и има антиканцерогено и антиоксидативно дејство.

У време ручка, веома популарно јело у Јунану су динстане ђицунг печурке са соја сосом.

Ђицунг печурка, позната и као „пилећа печурка“ због текстуре сличне пилетини.

Ђицунг печурке се називају термитске печурке (Termitomyces) јер живе са њима у симбиози.

Они су извор хранљивих материја и биоактивних једињења, које су добре за људско здравље. Њихова биоактивна једињења имају потенцијал да се боре против неких болести, као што су рак, хиперлипидемија, гастродуоденалне болести и Алцхајмерова болест. Поред тога, имају разна корисна антиоксидативна и антимикробна својства.

Док сте у Јунану, вреди тражити јело које укључује печурку са звучним именом ганба.

Осим правих познавалаца, мало ко зна за ову укусну печурку, а није ни чудо што су научници открили њено постојање тек 1987. године. Ганба печурка расте на корену борова, а једино место на свету где се може наћи је у Јунану.

Ганба је права ризница здрављ, може зауставити раст ћелија рака, извор је витамина Б12 који се добро апсорбује и помаже у неутрализацији слободних радикала.

Јунанске дивље печурке имају високу хранљиву вредност и очигледан нутритивни ефекат. Међутим, међу њима постоје врсте које су нејестиве за људе.

Да бисте јели печурке у Јунану, изаберите ресторан, који у понуди има специјалитете. Ако желите да купите шумске печурке на прехрамбеној пијаци, прво се распитајте каква је то печурка и како се кува.

У супротном, може доћи до тровања.