Пекинг, северна престоница

Историја Пекинга, главног града Народне Републике Кине, дуга је и богата. Овај град, такође познат као Бејђинг (Beijing), један је од најстаријих градова на свету.

Прва насеља у околини данашњег Пекинга датирају из раздобља од преко 3000 година пре нове ере. Већ у трећем миленијуму п.н.е. овде је постојало примитивно насеље. У периоду од 15. до 12. века п.н.е. ове области су насељавала племена звана Јен и Ђи. У наредним вековима ове области су биле под утицајем разних кинеских династија.

Пекинг је постао престоница за време династије Ђин (1115-1234) и проглашен је престоницом Кине за време династије Јуен (1271-1368), под влашћу Монгола. Међутим, прави развој града догодио се током династије Минг (1368-1644). Цар Јунгле преместио је престоницу из Нанђинга у Пекинг 1421. године и основао Забрањени град, који је био царска палата. Тада је Пекинг постао политички, културни и трговачки центар.

У 17. веку династија Минг је пропала и нова династија Ћинг (1644-1912) је преузела власт. Пекинг је наставио своју улогу главног града државе. Током овог периода, град је играо кључну улогу у кинеској историји као центар културе и моћи.

У 19. веку, као резултат Првог опијумског рата (1839-1842) и Другог опијумског рата (1856-1860), Пекинг су окупирале и опустошиле британске и француске трупе. Синхајска револуција је избила 1911. године, која је за последицу имала збацивање династије Ћинг, чиме је окончана 2.000 година дуга историја монархије у Кини.

У послератном периоду, након пада царства, успостављена је Република Кина, а Пекинг је и даље остао главни град. Победом Комунистичке партије Кине 1949. године, у кинеском грађанском рату коначно је Пекинг постао главни град Народне Републике Кине. Током овог периода, град је доживео брз раст и модернизацију.

Данас је Пекинг један од најважнијих градова на свету, као и један од највећих центара културе, трговине, технологије и политике у Азији. Током година, такође је био домаћин многих великих међународних догађаја, као што су Летње олимпијске игре 2008. године.

Један од најважнијих симбола града је историјски комплекс зграда познат као Забрањени град, који је на Унесковој листи светске баштине. Пекинг је такође позната туристичка дестинација, која привлачи посетиоце из целог света који желе да открију његову дугу и фасцинантну историју.

Име: Пекинг, чије је званично име Бејђинг (北京), буквално значи „Северна престоница“. Ово је прикладно јер је у древним временима град био главни град династија Ђин, Јуен, Минг и Ћинг.