Парк мирисних брда – драгуљ Пекинга

Парк Сјангшан, или Парк мирисних брда, налази се у северозападном предграђу Пекинга. Састоји се од врта Ђингји (врт мира), који је изграђен током династије Ћинг (1636-1912) и храма Бијуен (храм азурних облака) изграђеног у време династије Јуен (1271-1368) на месту које датира из династије Танг (618-907).

Смештен међу зеленим брдима, хиљадугодишњи парк фасцинира госте многим природним, историјским и културним атракцијама.

Сјангшанова посебна привлачност појавила се на врхунцу династије Танг и наставила се у династије Љао (907-1125) и Ђин (1115-1234). Током династија Јуен, Минг и Ћинг, цареви су овде градили виле и баште. Врт Ђингји, изграђен за време владавине цара Ћенлунга из династије Ћинг, истицао се међу царским вртовима у брдима у западном Пекингу..

Дана, 25. марта 1949. године, Централни комитет Комунистичке партије Кине (КПК), на челу са Мао Цедунгом, као и седиште кинеске народноослободилачке армије преселили су се у Сјангшан. Овде је КПК довела нацију до победе у рату за ослобођење и у новој демократској револуцији Сјангшан је такође био сведок транзиције кинеске револуције из руралне у урбану.

Посетиоцима је на располагању 168 хектара парка, који одушевљава вековним дрвећем које се мења са годишњим добима. Парком доминира врх Сјанглу (врх тамјана), 575 метара надморске висине, са којег се можете дивити панорами Пекинга.

Парк Сјангшан је прекривен огромним пространством дрвећа, укључујући преко 5.800 старих и познатих. То је најбоља локација у Пекингу за гледање црвеног лишћа у касну јесен.

Кинеска национална туристичка администрација је 2001. године прогласила парк АААА сликовито подручје, а храм Бијуен је постао постао национално културно наслеђе. Сјангшан, Меморијално место седишта Комунистичке партије Кине, 2019. године, проглашено је националним местом за патриотско образовање, а вила Шуангћинг постала је национална културна баштина.