Отворене пријаве за кинеско-британски фотографски конкурс

У Лондону је у среду отворен конкурс за кинеско-британско фотографско такмичење „Лепота ван граница“. Ово такмичење има за циљ не само да прикаже лепоту и богатство кинеске културе, већ и динамичну размену између Кине и Британије.

Конкурс организују Кинеска национална туристичка канцеларија у Лондону, британско издање кинеске новинске организације Нувелс д’Еуроп (Nouvelles d’Europe Britain Edition) и Шангтуфанг Имиџ Арт Студио (Shangtufang Image Art Studio). Такмичење је подржано и од стране Одељења за културу кинеске амбасаде у Британији, Британског краљевског фотографског друштва, Глобалне фотографске уније, Сино Јуропиан Артс (Sino European Arts), као и Фестивала кратког видеа Пекинг-Лондон.

Такмичење је отворено за љубитеље фотографије из целог света и подељено је у три категорије:
„Прелепа Кина“ – фотографије пејзажа, древних споменика, као и модерне кинеске архитектуре.
„Величанствена Кина“ – фотографије разних културних манифестација широм Кине, народних обичаја, заната, нематеријалне културне баштине.
„Утисци из Кине и Велике Британије“ – фотографије, које представљају разне кинеске културне елементе широм Велике Британије, као што су кинеске четврти, фасцинантни кинески технолошки уређаји, као и Британци обучени у кинеске костиме.

„Важно је разумети људе и културу других земаља, а фотографија је најбољи начин да се то уради“, рекао је Мајкл Причард, програмски директор Краљевског фотографског друштва.

„У време када улазимо у доба вештачке интелигенције, потребан нам је свет који сарађује и руши баријере. Медиј као што је фотографија, у извесном смислу је језик који превазилази ове баријере. Не морате да га преводите на мандарински или енглески језик“, рекао је Тим Флач, председник Удружења фотографа Британије, у интервјуу датом новинској агенцији Синхуа, након церемоније отварања такмичења.

По његовом мишљењу, такмичења попут „Лепота ван граница“ пружају прилику за боље упознавање две културе.

„По мом схватању, језик фотографије превазилази речи јер уједињује културе кроз визуелни разговор и међусобно разумевање. Он служи као прозор у различите културе, омогућавајући нам да закорачимо у други свет“, рекао је Ли Лијен, министар саветник за културу, при кинеској амбасади у Лондону.

Рок за предају радова је отворен од 26. јула до 31. октобра 2023. године. Комисију чине професионални фотографи из Кине и Велике Британије, који ће оценити професионалност уметничких дела и оценити их на основу три критеријума: релевантност теме, уметничко значење и визуелна презентација.

У децембру ће бити проглашена 3 добитника за прву награду, 9 за другу награду, 15 добитника за трећу награду, као и 30 добитника за почасно признање. Најбоље фотографије биће приказане у оба формата и на дигиталној, као и на физичкој изложби.

Више информација о овом конкурсу доступно је на вебсајту: https://chinaukpc.com.