Отворена Друга конференција Економског информационог партнерства „Појас и пут“

Друга конференција Економског информационог партнерства „Појас и пут“ (БРЕИП) и Шангајска конференција предузетника 2023 за висококвалитетни развој „Појас и пут“, отворена је у среду, 27. септембра, у Шангају.

Представници 23 земље учествовали су на конференцији како би разговарали о новим развојним могућностима Економског информационог партнерства „Појас и пут“ и разменили мишљења о потенцијалним областима и трендовима сарадње.

Ове године обележава се десета годишњица иницијативе „Појас и пут“ (БРИ). Током година, БРИ је постао широко прихваћено, глобално јавно добро и платформа за међународну сарадњу.

У јуну 2019. године, новинска агенција Синхуа покренула је БРЕИП како би превазишла информационе баријере и промовисала глобалну повезаност економских информација.

БРЕИП-у се тренутно придружило око 56 светски познатих новинских агенција, организација за информационе услуге, истраживачких института и пословних удружења из 37 земаља.

БРИ има за циљ да ојача економске везе између различитих земаља и региона, као и да промовише развој њихове инфраструктуре и ојача трговинске односе, рекао је Серик Коржумбајев, главни уредник листа „Деловој Казахстан“, додајући да БРЕИП игра кључну улогу у постизању ових циљева кроз размену економских информација.

Анђелко Утјешановић, дописник Агенције Танјуг, напомиње да се свет драматично променио током протекле деценије и да је међународна сарадња сада потребнија него икада.

Током протекле четири године, у оквиру БРЕИП-а, успостављени су механизми мултилатералне сарадње укључујући колумну „Двојезичне информације о путу свиле Синхуа“ коју су покренуле новинска агенција Синхуа и кинески „Тајмс“.

У будућности, БРЕИП ће наставити да служи као мост за ширење глобалног „круга пријатеља“, промовисања глобалне економске повезаности информација и да доприноси висококвалитетном развоју иницијативе „Појас и пут“.