Отворен кинеско-пакистански истраживачки центар

Кинеско-пакистански заједнички истраживачки центар за геонауку (ЦПЈРЦ), платформа за научне и технолошке иновације на високом нивоу између две земље, свечано је отворен у уторак, 24. октобра, на Универзитету Кваид-и-Азам у Исламабаду.

Циљ центра је да промовише научну и технолошку сарадњу против климатских катастрофа и да развија таленте.

ЦПЈРЦ ће деловати као национална платформа за научну и образовну сарадњу Кине и Пакистана, покривајући области истраживања, као што су тектоника, животна средина, екологија, смањење ризика од катастрофа и одрживи развој.

Шахид Икбал, доцент на Одсек за геонауку Универзитета Кваид-и-Азам, рекао је да ће осим постојеће зграде коју је универзитет одредио за коришћење центра, бити изграђена и зграда кампуса.

Он је додао да је центар посвећен давању препорука о ублажавању утицаја климатских промена и иницијативама за одрживи развој за економски развој Пакистана.

„То је такође веома добра прилика за пакистанску академску заједницу и студенте који ће имати приступ савременим истраживањима у области геонауке у Кини“, додао је он.

Поводом инаугурације центра, на Одсеку за геонауку одржан је догађај који је окупио велики број студената, кинеских и пакистанских академика и званичника.

У свом говору на том догађају, пакистански савезни министар за националну сигурност хране и истраживање Каусар Абдулах Малик рекао је да изазов безбедности хране изазван климом представља велику забринутост за Пакистан, а центар представља велику наду.

Он је рекао да Кина има веома отпоран пољопривредни систем и поседује технологију и истраживачке способности за решавање изазова које представљају велике падавине, суше и други климатски услови, па ће трансфер истраживања кроз центар помоћи Пакистану да учи од Кине и усвоји њене методе.

Примена одрживих и климатски отпорних пољопривредних пракси је кључна за ублажавање утицаја климатских промена на безбедност хране и обезбеђивање дугорочне одрживости пољопривреде, рекао је он, додајући да ће центар бити од велике користи у овом подухвату.

Говорећи на догађају, Мукхтар Ахмед, председник Комисије за високо образовање (ХЕЦ) рекао је да су 2018. године, Кинеска академија наука (ЦАС) и ХЕЦ потписале меморандум о разумевању (МОУ) за промовисање изградње центра, уз снажну подршку руководства обе земље.

Што се тиче пакистанско-кинеских односа, он је рекао да кад год се Пакистан суочи са проблемима, Кина је увек ту да пружи подршку, додајући: „Упућујемо срдачне поздраве народу и влади Кине, као и академској заједници, на њиховој континуираној подршци јер је центар још један пример велике подршке“.

У свом обраћању, генерални директор ЦПЈРЦ Цуеј Пенг рекао је да ће центар такође спровести студију и процену утицаја географских опасности и климатских промена на подручје Кинеско-пакистанског економског коридора (ЦПЕЦ) и на локални одрживи развој.

„ЦПЕЦ се суочава са честим природним опасностима, крхком животном средином и екосистемом и вишеструким ограниченим друштвено-економским развојним факторима који утичу на локалну отпорност и одрживи развој. Решавање оваквих изазова кроз истраживање, подржавање одрживог развоја ЦПЕЦ-а, заједнички је циљ научника обе земље“, додао је он.

ЦПЕЦ у оквиру иницијативе „Појас и пут“ (БРИ), који је покренут 2013. године, представља коридор који повезује пакистанску луку Гвадар са Кашгаром у аутономном региону Синђанг Ујгур на северозападу Кине, наглашавајући сарадњу у енергетици, транспорту и индустрији.