Одржан климатски дијалог између Кине и ЕУ

Четврти дијалог на високом нивоу о животној средини и клими између Кине и Европске уније одржан је у уторак у Пекингу. Том приликом, обе стране су се сложиле да продубе сарадњу и играју водећу улогу у глобалном управљању животном средином и климом.

Дијалог су водили кинески вицепремијер Динг Сјуесјанг и извршни потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс.

Динг је рекао да две стране треба да спроведу важан консензус који су постигли лидери обе стране, да промовишу сарадњу Кине и ЕУ у области животне средине и климе како би постигли више резултата и дали већи допринос глобалном одрживом развоју.

Динг је истакао да Кина придаје велики значај еколошкој и заштити животне средине, као и климатским променама, и да одлучно промовише зелени и нискоугљенични развој, као и да је покренула низ великих мера како би обезбедила постизање максимума угљеника и неутралности угљеника у предвиђеном року.

„Кина је спремна да ради са ЕУ како би боље искористила дијалог о животној средини и клими, изградила консензус, унапредила међусобно поверење, обогатила и проширила сарадњу и отворила више простора за развој односа Кине и ЕУ“, рекао је Динг, и додао да две стране треба да искористе потенцијал сарадње у области обновљивих извора енергије, зелених и нискоугљеничних технологија, тржишта угљеника, одговора на климатске промене и еколошке и заштите животне средине.

Две стране треба да заједнички унапреде мултилатерални процес о животној средини и клими, практикују истински мултилатерализам, раде на успеху заседања 28. Конференције држава чланица Оквирне конвенције Уједињених нација о променама климе, имплементирају резултате ЦОП15 и удруже се у изградњи заједнице за живот свих на Земљи, рекао је Динг.

Тимерманс је рекао да су ЕУ и Кина одиграле важну улогу у глобалном одговору на климатске промене. ЕУ је вољна да продуби сарадњу са Кином у решавању климатских промена, циркуларне економије, заштите биодиверзитета и других области.