Нови модел вештачке интелигенције превазилази традиционалне методе у предвиђању Ел Ниња

Кинески истраживачи развили су модел вештачке интелигенције (ВИ) заснован на алгоритмима дубоког учења како би предвидели развој и образац климатског феномена Ел Нињо у централном Пацифику.

Научници верују да овај феномен климатског система може имати далекосежне утицаје на глобалну климу, чинећи тачна предвиђања кључним за спремност и смањење ризика.

На основу технологије конволуцијске неуронске мреже, истраживачи са Института за физику атмосфере (ИФА) при Кинеској академији наука, развили су модел дубоког учења за предвиђање просторног обрасца аномалија температуре површине мора у екваторијалном Пацифику.

„Ова студија показује потенцијал ВИ у побољшању предвиђања значајних климатских догађаја као што је Ел Нињо, који могу имати разорне ефекте широм света“, рекао је Хуанг Пинг, истраживач на ИФА-у и аутор студије недавно објављене у часопису Напредак у атмосферским наукама (Advances in Atmospheric Sciences).

Према поменутој студији, модел ВИ надмашује традиционалне динамичке моделе у прецизности, посебно у предвиђању аномалија температуре површине мора у западно-централном екваторијалном Пацифику.

Студија такође сугерише да хибридни модел који комбинује предвиђања из модела вештачке интелигенције и динамичких модела постиже још већу прецизност за догађаје Ел Нињо у централном и источном Пацифику.

Истраживачки тим планира да додатно искористи моћ дубоког учења како би проширио примену модела вештачке интелигенције у сезонским климатским прогнозама, са циљем да пружи ранија и тачнија упозорења о главним временским догађајима.