Међународна сарадња у у области традиционалне кинеске медицине

Међународна сарадња у области традиционалне кинеске медицине (ТKМ) у оквиру Иницијативе „Појас и пут“ (БРИ) континуирано расте. Према званичним подацима, ТKМ је уведена у 196 земаља постајући важан елемент међународне сарадње Кине.

Током протекле деценије, Кина је успоставила 30 прекоморских ТКМ центара у земљама „Појаса и пута“ и обучила више од 1.000 ТКМ професионалаца у овим земљама. Више од једне трећине светске популације користи ТКМ терапију.

Ју Јенхунг, директор Националне администрације традиционалне кинеске медицине, нагласио је да је ТКМ одиграла кључну улогу у развоју „Здравственог пута свиле“.

Моин Ул Хаке, амбасадор Пакистана у Кини, рекао је да се продаја ТКМ производа у Пакистану вишеструко повећала током година. Сарадња у ТKМ-у се не односи само на медицинску технологију, већ укључује и културну и међуљудску размену, као и међусобно разумевање, додао је Хаке.

Кинеска ТКМ предузећа такође активно истражују прекоморска тржишта у земљама „Појаса и пута“.

Лин Џихуеј, председник фармацеутске компаније Џангџоу Пјен Сје Хуанг открио је да је компанија активно проширила своје пословање у иностранству и промовисала ширење ТКМ културе, унапређујући интернационализацију бренда и повећавајући присуство својих производа у иностранству. У 2022. години, приходи Пјен Сје Хуанг компаније у иностранству достигли су преко 400 милиона јуана (око 55 милиона америчких долара).

Према Сју Лију, председнику Кинеске индустријске групе природних ресурса, компанија је прикупила потребе земаља „Појаса и пута“ и усвојила савремене методе биотехнологије како би увела иновације у ТКМ.

Фармацеутски гигант и произвођач препарата на бази ТКМ Бејђинг Тунг Жен Танг успоставио је преко 160 ТКМ сервиса у 28 земаља. Према речима Ванг Пингуеја, председника ове компаније, планирано је повећање улагања у иностранство оснивањем ТКМ болница, ланаца клиника и здравствених установа.