Литијумска батерија способна да ради у екстремним условима

Кинески научници на Сајму високе технологије у Кини (ЦХТФ), представили су новоразвијену батерију која може да ради на екстремно ниским и високим температурама.

Према речима дизајнера Ђанг Чуенлеја, са Института за напредну технологију у Шенџену (СИАТ), ова литијумска батерија може да ради на минималној температури од минус 70 степени целзијуса, као и на температурама до максимално 80 степени целзијуса.

Густина енергије батерије је 13 до 25 процената већа од традиционалних литијум-јонских батерија, што јој омогућава да постигне дужи век трајања батерије.

Поред тога, показује одличне перформансе брзог пуњења и може се потпуно напунити за 20 минута. Њена цена је између 10 и 30 процената нижа од батерија које користе скупе нанокатодне материјале.

Батерија је тестирана као део демонстрационог пројекта дистрибуираног складиштења енергије на североистоку Кине, рекао је Ђанг.

Очекује се да ће ова батерија решити и проблем смањеног трајања батерија електричних возила по хладном зимском времену, наводи СИАТ.

Петодневни ЦХТФ догађај почео је у среду у технолошком центру Шенџен. Годишњи догађај, покренут 1999. године, највећи је и најутицајнији сајам науке и технологије у Кини.