Културна сарадња између Кине и Кеније у оквиру иницијативе „Појас и пут“

У недавном интервјуу за новинску агенцију Синхуа, високи кенијски званичник приметио је да је Кенија ојачала билатералну сарадњу са Кином у области уметности, културе и спорта, показујући посвећеност кинеској иницијативи „Појас и пут“ (БРИ).

Абабу Намвамба, секретар кабинета за омладину, спорт и уметност, говорио је о свом недавном путовању у Кину, које по њему потврђује посвећеност обе стране јачању међуљудске размене.

Кина и Кенија су у августу потписале меморандум о разумевању (МоР) о развоју филмске индустрије, означавајући значајну прекретницу у културној дипломатији између две земље.

„Сада имамо формални споразум о филмској сарадњи између кенијске владе и кинеске владе“, рекао је Намвамба.

Он је рекао да је његова недавна посета Кини била подстакнута потребом да се примени меморандум о разумевању, који се фокусира на програме размене између кенијске и кинеске филмске индустрије, као и на копродукцијске аранжмане између уметника са обе стране.

Током свог путовања у Кину, Намвамба је такође присуствовао Трансхималајском форуму за међународну сарадњу, који је обезбедио платформу за унапређење спортске и културне размене.

„Сарадња Кине и Кеније била је веома снажна и продуктивна. Видели смо како је та сарадња допринела развоју инфраструктуре“, приметио је Намвамба.

Као примере успешне билатералне сарадње навео је значајне пројекте, укључујући изградњу међународног спортског стадиона у насељу Касарани у Најробију, железницу стандардног колосека Момбаса-Најроби и аутопут у Најробију.

Поред тога, Намвамба је нагласио да кенијска омладина може искористити напредак Кине у дигиталном простору, посебно у области вештачке интелигенције, како би подстакла економски раст и самопоуздање.

Намвамба је додао да „дефинитивно постоје могућности за проширење комуникације у области спортa, у креативним индустријама, у музици, на филму, у позоришту и многим другим областима у којима можемо повезати наше младе људе.“