Културна и туристичка сарадња између Кине и Египта

Кинески културни центар организовао је у уторак промоцију туризма југозападне кинеске провинције Сечуан у египатској престоници Каиру.

Током манифестације потписана су два оквирна споразума о туристичкој и културној сарадњи, под називом „Дом панде, чиста земља Аба“. На овом догађају представљене су природне лепоте префектуре Абе и аутономне префектуре Ћианг.

Јанг Жунгхао, саветник за културу кинеске амбасаде у Египту и директор Кинеског културног центра у Каиру, рекао је да је Аба позната по својим спектакуларним пејзажима и живописним призорима, попут снежних планина, ливада, разнобојних језера и река.

„Данас се окупљамо у Каиру у потрази за развојем, сарадњом и пријатељством“, рекао је у свом говору Љу Пинг, секретар Комитета комунистичке партије Кине (КПК) префектуре Аба и аутономне префектуре Ћианг.

Аба, која се налази у јужном подножју тибетанске висоравни, има три локалитета светске природне баштине, односно долину Ђуџајгоу, језеро Хуанглунг и дом џиновских панди у провинцији Сечуан, рекао је Лиу.

„Са великом радошћу позивам људе из Каира да посете Абу и улажу у њу, и да уживају у дивотама планина, леда и снега, мирном животу на висоравни и препознатљивим етничким обичајима“, рекао је он.

Амр Ел Кади, извршни директор египатске туристичке управе, рекао је да су богата историја Кине и задивљујућа природа извор дивљења за цео свет.

Он је напоменуо да овај догађај подстиче заједничке пројекте и партнерства између египатских и кинеских туристичких компанија, што може да подстакне економски раст и отвори радна места за локалне заједнице.