Кина донира више од 3.500 тона житарица Сирији погођеној земљотресом

Кина је у недељу донирала више од 3.500 тона жита Сирији како би помогла у обнови ратом разорене земље погођене великим земљотресом.

Церемонији примопредаје пет пошиљки од 2.336 тона пшенице и 1.180 тона пиринча у седишту САРЦ-а у Дамаску присуствовали су председник Сиријског арапског Црвеног полумесеца (САРЦ) Калед Хбубати и кинески амбасадор у Сирији Ши Хонгвеј.

Током церемоније, Хбоубати је у име сиријског народа и САРЦ-а захвалио Кини на помоћи током хуманитарне кризе, посебно након земљотреса који су изазвали огромна разарања на северу и западу земље и раселили десетине хиљада људи.

Са своје стране, кинески амбасадор је рекао новинарима да ће његова земља наставити да пружа хуманитарну помоћ Сирији и да ће бити део процеса обнове земље. Он је изразио наду да ће Сиријци брзо савладати последице земљотреса.

Од снажних земљотреса који су 6. фебруара погодили Турску и суседну Сирију, Кина се активно укључила у помоћ обема земљама.

У фебруару, земља је Сирији донирала 80 тона медицинског материјала и друге робе попут шатора, ћебади, одеће и хране. Кина је у мају Сирији донирала 225 монтажних кућа.