Изложба Дехуа порцелана у Франкфурту подстиче културну размену између Кине и Немачке

Изложба чувеног кинеског Дехуа порцелана отворена је у Штатхаусу у понедељак у немачком Франкфурту.

Изложба која се одржава од 28. до 30. августа има за циљ да подстакне развој сектора керамике Дехуа и подстакне културну размену између Кине и Немачке. Представници немачких политичких, пословних и керамичарских кругова позвани су да учествују на сајму, као и у промотивним кампањама.

Дехуа порцелан је познат по својој изузетној нијанси беле боје и производи се од времена династије Минг (1368–1644) до данас.

Производи се у округу Дехуа у граду Ћуенџоу у источној кинеској провинцији Фуђен. Светску славу је стекао под називом „Блан де Шин“ (фр. Blanc de Chine, ср. Бели из Кине), а посебан квалитет белине постигнут је захваљујући изузетно чистом, локалном, порцеланском камену, који је коришћен без додатака каолина.

Посебна одлика Дехуа порцелана је ниска количина оксида гвожђа у њему, захваљујући чему су локални грнчари успели да произведу овај познати порцелан у боји слоноваче.

Изложба у Франкфурту означава прву прекоокеанску станицу међународне турнеје Дехуа порцелана, која је почела у Пекингу почетком августа.

Према плану, Дехуа порцелан ће у наредних пет година бити представљен у шест кинеских градова и 26 земаља и региона, који тргују са Фуђеном.

Дехуа је главни центар за производњу керамике и извозна база у Кини. Светски занатски савет га је назвао „Светским градом керамике“ 2015. године, а пећи Дехуа су уписане на УНЕСКО-ву листу светске баштине 2021. године.