ИВА ИЛИЋ У КИНИ ОСВОЈИЛА НАЈПРЕСТИЖНИЈУ СТУДЕНТСКУ ТИТУЛУ: Светски првак у познавању језика, историје и културе Кине!

Ива Илић, студент четврте године кинеског језика Филолошког факултета у Београду, проглашена је за светског првака у познавању Кине, кинеског језика, културе и историје!

Такмичење, уприличено најмногољуднијој земљи света, одржано је у организицији кинеске владе, Института Конфучије и Универзитета. Студенти су се такмичили у познавању Кине, кинеског језика, културе и историје, ради учествовања на светском такмичењу у Кини, са учесницима из 139 земаља света и укупно 158 такмичара, који су победници и представници својих матичних земаља.

Такмичење под називом Кинески мост (Chinese bridge), траје вшсе од три недеље и обухвата тестове у више градова широм Кине. Финале се одржава пред националном телевизијом Кине, чија је гледаност од око 700 милиона гледалаца ове земље. Ива је проглашена за светског првака након селекције од првих 30, затим 15 и 5 такмичара.

Својеврсни квиз знања обухвата познавање старокинеског језика, плеса и игре, писања и читања, одговарања на питања у виду квиза, познавања кинеске хране итд. Такмичење је основано 2002 године, и ово је најбољи српски успех икада.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/4235162/iva-ilic-u-kini-osvojila-najprestizniju-titulu