Иницијатива „Појас и пут“ (ИПП) чини свет зеленијим

Тродневни Евроазијски економски форуму 2023 завршен је у недељу у Сиану, главном граду северозападне кинеске провинције Шанси.

Током догађаја, Николај Помошчников, шеф субрегионалне канцеларије за северну и централну Азију при Економској и социјалној комисији Уједињених нација за Азију и Пацифик, рекао је да Централна Азија има огроман потенцијал за обновљиву енергију укључујући соларну енергију, енергију ветра и хидроенергију и да форум пружа веома добру прилику за сарадњу са Кином.

Сиан, који је некада био полазна тачка древног Пута свиле, сведок је зеленог развоја захваљујући трговини између Кине и ИПП партнера.

Крајем априла ове године, град је покренуо први теретни воз који повезује Кину са Европом за извоз нових енергетских возила (НЕВ). Подаци Кинеског удружења произвођача аутомобила показују да је Кина од јануара до августа 2023. године извезла 727.000 НЕВ возила, што је повећање од 1,1 пута у односу на претходну годину.

Прошлог месеца, воз пун фотонапонских (ФН) модула кренуо је из Сиана за Ташкент, главни град Узбекистана. Ови модули ће служити за ФН пројекат од 1 гигавата у Узбекистану, који ће производити 2,4 милијарде кВх чисте енергије годишње, помажући у смањењу емисије угљеника за до 2,4 милиона тона.

Ли Венсјуе, шеф гиганта соларне технологије фирме ЛОНГи Технологија зелене енергије (LONGi Green Energy Technology Co., Ltd.), рекао је да компанија обезбећује једну трећину кључне опреме за ФН пројекте у пет земаља Централне Азије, док је број теретних возова, који се користе за извоз фотонапонских модула компаније на релацији Кина-Европа, премашио 100, а земље одредишта укључују Холандију, Немачку и Белгију.

Кина је потписала меморандум о разумевању (МоР) са Програмом Уједињених нација за животну средину (United Nations Environment Programme) о изградњи зеленог „Појаса и пута“; успоставила je енергетско партнерство „Појас и пут“ са 32 земље и обучила 3.000 људи из више од 120 земаља у оквиру програма „Изасланик зеленог пута свиле“.

Ши Јубо, шеф Кинеског друштва за истраживање енергетике, рекао је да промовисање висококвалитетног развоја енергетске сарадње „Појас и пут“ и изградња зеленије и инклузивније енергетске будућности доносе предности које помажу у суочавању са глобалним климатским променама и промовишу зелени и ниско-карбонски развој међу партнерима „Појаса и пута“.