„Хајсенс“ отвара 1.000 радних места у новој фабрици фрижидера у Србији

У четвртак је у Ваљеву свечано отворена трећа фабрика кинеског произвођача електронике „Хајсенс“ у чијем саставу од 2018. године послује словеначки бренд „Горење“.

Свечаности су присуствовали поред председнице Владе Србије Ане Брнабић, представници Амбасаде Народне Републике Кине, као и извршни директор групе „Хајсенс Јуроп“ (Hisense Europe) Хансон Хан.

Фабрика вредна 40 милиона евра производиће сајд-бај-сајд фрижидере за европско тржиште, а очекивана годишња производња је 750.000 расхладних уређаја новије генерације. Најављено је да ће укупна производња у три погона у Ваљеву достићи 1,7 милиона апарата годишње до 2025. године.

Генерални директор „Хајсенс“ за Европу Хансон Хан рекао је: „Људи су ти који ће нашу велику визију преточити у стварност. Зато са поносом најављујем да ће овде у Ваљеву чак 1.000 нових запослених ускоро постати део наше „Хајсенс“ породице. Укупан број запослених у Ваљеву порашће на 2.750, преко 10.000 у Европи и преко 100.000 широм света.“

Назвавши овај дан „изузетно важним” и за Ваљево и за Србију, премијерка Ана Брнабић је додала: „Дуго смо се борили да обезбедимо дугорочну привредну визију за Ваљево, како би омогућили људима да овде остану”.

Влада Србије је у саопштењу за јавност саопштила да нова фабрика од 35.000 квадратних метара представља глобални производни центар за фрижидере.