Годишња конференција Фајненшел стрит форума показала висок степен поверења у отварање Кине и сарадњу са светом

Стручњаци, који учествују у Годишњој конференцији Фајненшел стрит форума 2023, сматрају да је конфернција изразила поверење у отварање Кине, као и у сарадњу са светом.

Стручњаци који су присуствовали конференцији генерално верују да јачање финансијског отварања и сарадње служи као важно средство за подстицање размене резултата економског развоја и сарадње у којој сви добијају.

Давид М. Рубенштајн, суоснивач Карлил групе, сматра да овогодишња конференција, која је завршена 10. новембра, захтева од свих страна да се фокусирају на дугорочну сарадњу. Он је додао, да се на конференцији разговарало о многим инспиративним темама у вези са трговинском, економском и финансијском сарадњом, као и о постизању заједничког просперитета.

Мануела В. Феро, потпредседница Светске банке за источну Азију и Пацифик, у видео обраћању је напоменула је да су тренутно потребни унапређење мултилатералне сарадње на глобалним финансијским тржиштима и одржавање стабилности и довољно капитала и ликвидности за јачање реалне економије. Затим је позвала на успостављање стабилнијих механизама и система глобалног управљања како би се ухватили у коштац са изазовима вишеструких аспеката и темељно коришћење улоге капитала за стварање више радних места.

Лондон је највећи светски офшор трговачки центар за ренминби валуту, а Град Лондон је вољан да додатно подржи кинеско-британску сарадњу и комуникацију кроз Фајненшел стрит форум и да ојача сарадњу са кинеским институцијама у области одрживог развоја и зелених финансија, сматра Николас Лајонс, лорд градоначелник Града Лондона.

Током сесије дијалога на самиту, Џоу Сјаочуан, потпредседник Боао форума за Азију (БФА), Масаки Ширакава, бивши гувернер јапанске централне банке, и Кристијан Нојер, бивши гувернер француске централне банке, разговарали су путем видео линка о мисијама и парадигмама централне банке и поделили увиде у активно финансијско отварање Кине.

Јин Јунг, градоначелник Пекинга, у завршном говору је рекао да коментари кинеских финансијских регулатора током конференције показују чврст став Кине да се даље интегрише у глобалну економију, стално проширује институционално отварање у финансијском сектору и побољшавају прекограничне инвестиције и олакшавање финансирања.