Форум Кина-АСЕАН 2023

У туристичком граду Гуејлин на југу Кине, у суботу је завршен тродневни форум Кина-АСЕАН 2023, посвећен иновацијама и сарадњи за одрживи развој.

Догађај је окупио учеснике из Кине и земаља чланица АСЕАН-а, као и представнике међународних организација, предузећа и истраживачких институција.

Током форума, учесници су разменили мишљења о темама као што су трансфер зелених технологија, туристички градови и искуства у изградњи националних зона за демонстрацију иновација Циљева одрживог развоја (ЦОР).

„Кина је вољна да активно сарађује са земљама АСЕАН-а, дели практична искуства и достигнућа у одрживом развоју и даје добар пример спољне сарадње“, рекао је Џу Сјуехуа, званичник кинеског Министарства за науку и технологију.

„Састанак овде у Гуејлину, у граду са прекрасним видицима, планинама, рекама и живописном културом таписерије, снажан је подсетник на хитност праћења одрживог пута напред – оног који чува ове обилне ресурсе за будуће генерације“, рекао је Џејмс Џорџ, заменик представника програма Уједињених нација за развој.

Џорџ је додао да је живописно и дуготрајно партнерство између Кине и АСЕАН-а сведочанство о снази регионалне сарадње и да може играти кључну улогу у убрзавању напретка ка заједничким амбицијама Циљева одрживог развоја.

Фантастична брда Гуејлина

Река Ли Ђанг, једна од 10 најбољих водених атракција на свету, лењо вијуга између крашких врхова, попримајући задивљујуће облике. Сан фотографа, дестинација коју посећују хиљаде туриста из целог света. Кречњачке стене настале су пре више од 300 милиона година, када су на морском дну почеле да се формирају наслаге кречњака. Овакве стене формиране су пре око сто осамдесет милиона година. Изложене дејству воде и ваздуха, претрпеле су ерозију, која им је дала данашње необичне облике.

Гуејлин, лежи на обалама реке Ли, окружен пејзажом из бајке који одузима дах. Град, познат и као „шума слатког османтуса“, нуди својим посетиоцима и становницима разноврсне атракције од уклесаних пиринчаних тераса до река и живописних језера. Међутим, Гуејлин је најпознатији по својим кречњачким брдима и пећинама, јединственим природним чудима из којих су кинеско сликарство и поезија вековима црпели инспирацију.