Финансијска интеграција је један од темеља иницијативе „Појас и пут“

Финансијска интеграција је један од приоритета изградње „Појаса и пута“. Међу петоетапне приоритете спадају и координација политике, повезивање објеката, несметана трговина и међуљудске везе. Финансијска интеграција сматра се покретачком снагом стварне економије.

Учесници Друге конференције Економског информационог партнерства „Појас и пут“ и Шангајске конференције предузетника 2023 за висококвалитетни развој „Појас и пут“ поделили су и разменили мишљења у вези са тим.

Као једна од највећих финансијских институција која се бави страним улагањима, трговином и глобалном економском сарадњом, кинеска банка за извоз-увоз (Чајна Ексимбанка, енг. China Eximbank) активно је истраживала финансијску интеграцију, што је донело опипљиве резултате.

Веј Хао, заменик гувернера кинеске филијале Ексимбанке у Шангају, рекао је да је током протекле деценије банка обезбедила зајмове за изградњу „Појаса и пута“ у вредности више од четири билиона јуана како би на што ефикаснији начин подржала изградњу кључних пројеката у региону „Појаса и пута“.

Инвестиције и финансирање су кључни за пројекте „Појаса и пута“, а различити инвестициони фондови могу пружити бољу подршку програмима „Појаса и пута“, каже Луис Фигуеиредо Триндаде, председник португалског листа Жорнал Економико.

Капиталне инвестиције су такође кључни део финансијске интеграције у оквиру иницијативе „Појас и пут“. На пример, Ексимбанка је обезбедила преко 26 милијарди јуана средстава за осам међународних фондова за инвестициону сарадњу, као што су Фонд за инвестициону сарадњу Кине и АСЕАН-а и Фонд за економску сарадњу Кине и Евроазије. Ова средства су инвестирана у преко 140 програма у кључним областима укључујући инфраструктуру, производњу, енергетику и телекомуникације.

Осигурање извозних кредита такође је одиграло важну улогу у заједничкој изградњи „Појаса и пута“ као међународно признате професионалне финансијске услуге у складу са правилима Светске трговинске организације (СТО).

Користећи услуге побољшања кредита и функције спречавања ризика у осигурању извозних кредита, кинеска корпорација за извоз и осигурање кредита (Синошур, енг. Sinosure) може боље да сарађује са банкама како би помогла компанијама да у потпуности искористе финансијске инструменте и производе у процесу изградње пројеката „Појас и пут“, рекао је Ху Мин, заменик генералног директора Синошурове филијале у Шангају.
Ху је напоменуо да је Синошур подржао извоз и инвестиције у вредности од 1,9 билиона долара у земљама „Појаса и пута“, а исплате компензација су достигле 9,15 милијарди долара.

Поуздан партнер у подршци сарадњи на тржишту капитала и финансирању предузећа је Шангајска берза (ССЕ).

Џу Шенг, заменик директора одељења за међународну сарадњу ССЕ, рекао је да је у марту 2018. године берза започела пилот рад на тржишту обвезница у оквиру програма „Појас и пут“, а до сада су издате 34 серије обвезница „Појас и пут“ са приходима од 31 милијарде јуана.

Током протеклих 10 година, кинеска финансијска индустрија играла је активну улогу у подршци изградње „Појаса и пута“, иако још много посла остаје да се уради на успостављању диверсификованог система финансирања.

Џу Шенг је рекао да су земље које заједно граде „Појас и пут“ углавном земље у развоју које имају огромну потребу за финансирањем инфраструктурних програма и повезаних инвестиционих и финансијских програма.