Економисти очекују да ће кинески туристи подстаћи туризам у Малезији

Малезијски економисти су предвидели потенцијални раст кинеских туриста, како би се подстакла туристичка индустрија те земље југоисточне Азије.

ПабликИнвест Рисрч (PublicInvest Researc)h је у свом недавном извештају навео да очекује да Кина допринесе опоравку глобалне туристичке индустрије, укључујући Малезију.

Према овој истраживачкој компанији, препород кинеског туризма ће послужити као значајан позитиван фактор за регион АСЕАН-а, додуше уз постепен опоравак.

Важно је напоменути да укупан број туриста који посећују земље АСЕАН-а тек треба да премаши нивое пре пандемије.

Док је сама кинеска влада активно подстицала туризам, истраживачка компанија је приметила да је за отклањање великог заостатка у обнављању пасоша и виза потребно доста времена.

Предвиђа се да број туриста неће премашити претходни рекорд забележен у 2019. години бар до прве половине 2024. године.

Малезијска туристичка индустрија ставља значајан акценат на повећање броја туриста током друге половине 2023. године,

Туристички приходи Малезије износили су 28,2 милијарде рингита (6,05 милијарди америчких долара) 2022. године, у поређењу са 86,1 милијарди рингита у 2019. години. Малезијска влада је поставила амбициозан циљ да привуче 16,1 милиона туриста ове године, што представља значајан пораст у поређењу са претходном годином, са циљем да се оствари 49,2 милијарде рингита (10,55 милијарди америчких долара) приходом од туриста.

Хонг Леонг Инвестмент Банк Рисрч (Hong Leong Investment Bank Research) такође види Кину као кључни састојак малезијске туристичке мешавине у свом недавном извештају.

„Кинези нису важни само у смислу броја туриста за Малезију, они су и ‘туристи високе вредности’“, наводи се у саопштењу.

Пре пандемије Кина је била трећи највећи извор туриста у Малезији, после Сингапура и Индонезије.

Међутим, по приходу од туриста, Кина је на другом месту, захваљујући јакој потрошачкој моћи.

Од 2017. до 2019., типични кинески туриста трошио је 661 до 768 рингита дневно у Малезији, што износи 19 до 72 процента више од просечног туристе.

ЦГС ЦИМБ у свом недавном извештају види и позитивне стране у порасту у туристичком сектору Малезије у наредних 6 до 18 месеци, што је поткрепљено потенцијалним растом броја кинеских туриста.

Малезијско удружење туристичких агената (МАТТА) ​​је навело у саопштењу да је преглед тренутних процедура о поступању са путницима са статусом неслетања (НТЛ) од кључног значаја за спречавање злоупотреба јер се Малезија спрема да прими већи број међународних туриста.

Председник МАТТА Тан Кок Лианг рекао је да је императив да влада учини све што може да подигне имиџ Малезије као безбедне и атрактивне туристичке дестинације елиминисањем корупције на свим нивоима на међународном аеродрому у Куала Лумпуру (КЛИА).

Малезијски премијер Анвар Ибрахим посетио је КЛИА у недељу како би се уверио да су краљевско малезијско царинско одељење (ЈКДМ) и одељење за имиграцију (ЈИМ) под контролом.

Према малезијској званичној новинској агенцији Бернама, Анвар је рекао да ће влада проучити мере за побољшање стања пo одсецима.