Делегација Народне републике Кине у посети Кикинди

КИКИНДА – У посети Кикинди боравила је делегација Народне републике Кине, у којој су били представници амбасаде те земље у Београду, делегација Привредне коморе Кине, као и кинеских компанија. Посета високе делегације била је прилика да се гости упознају са привредним, културним и туристичким потенцијалима града на северу Баната.


На иницијативу републичких посланика, чланова Посланичке групе пријатељства са Кином, висока делегација Народне републике Кине боравила је у Кикинди, што је једна од првих посета тог ранга некој локалној самоуправи у Србији. Била је то прилика да гости сазнају више о граду на северу Баната, да се упознају са потенцијалима Кикинде, што је и предуслов могућих заједничких пројеката.

„Као Амбасада, желимо да видимо што више, како бисмо заједнички дошли до могућих облика сарадње између наше две земље и, наравно, кинеских и српских компанија“, рекао је Лиу Каи, саветник за економску и трговинску сарадњу у Амбасади НР Кине у Србији.

Према речима Николе Лукача, градоначелника Кикинде, била је част представити привредне, културне и туристичке потенцијале града, што је и предуслов могућих заједничких пројеката са кинеским партнерима.

„Представићемо потенцијале града Кикинде, како би пронашли начине да инвестиције и пројекте које можемо заједнички да реализујемо, у наредном периоду и буду започети“, додао је Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

Састанак и разговори кинеских дипломата и привредника са домаћинима у Кикинди био је важан први корак ка могућим будућим привредним и инфраструктурним пројектима.

„Данас ћемо конкретније разговарати о сарадњи у области културе, у области зелене енергије, то је нешто што ћемо показати кинеским партнерима. Видећемо да ли ће се отворити још неке могућности, јер Кикинда и даље има итекако шта да понуди и у другим областима“, нагласио је Миленко Јованов, народни посланик у Скупштини Републике Србије.

Како је наглашено током разговора, посета Кикинди резултат је добре сарадња између НР Кине и Републике Србије, па би будући пројекти свакако били реализовани уз подршку Владе РС. Након састанка у кикиндској Градској кући, гости из Народне Републике Кине посетили су Спортски центар „Језеро“, као и музеј и атеље Терра.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/delegacija-narodne-republike-kine-u-poseti-kikindi_1436022.html