Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација у посети БГИ Групи у кинеском граду Тјенђин

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић имала је прилику да, предводећи делегацију Министарства науке, технолошког развоја и иновација, у кинеском граду Тјенђину посети БГИ Групу, водећу кинеску компанију у области биотехнологије и биомедицине.

Министарка др Беговић истакла је да сарадња Владе Републике Србије са овом компанијом успешно траје већ три године, нагласивши важност помоћи коју је Србији ова компанија указала током пандемије вируса корона, као и донације за две лабораторије Ватрено око у Нишу и Београду, као и у оснивању Центра за секвенцирање генома и биоинформатику.

„Постојањем оваквог центра Србија је укључена у све нове токове и има шансе да се избори са изазовима који нас чекају у будућности. У центру се раде пре свега анализе у области здравства и персонализоване медицине. Циљ је да нашим грађанима обезбедимо најсавременије методе лечења, дијагностике и превенције појаве болести“, истакла је у изјави за Тањуг министарка др Беговић. „Развој технологије нам може дати и одговор на питање који је то најбољи лек за дату особу како се не би губило време и како би третман био што ефикаснији. Помоћу маркера тј. промена које читамо у ДНК материјалу, можемо рећи, са одређеном вероватноћом, да ли појединац има шансе и да развије неку болест и да кроз превенцију делујемо да не дође до болести“, каже министарка.

Развој у области ДНК технологије, како истиче министарка, потпуно је променио свет и Србија је од самих почетака те технологије лидер у ширем региону. Напоменула је и да је Центар за секвенцирање генома и биоинформатику постао основа за даљи развој технологије и њену примену у различитим областима живота, попут медицине, пољопривреде, енергетике и заштите животне средине.

Министарка др Беговић рекла је да се нада да ће БГИ Група бити међу првим компанијама које ће постати станари у БИО4 Кампусу. Наводи и да је следећи корак у сарадњи са БГИ Групом отварање нове компаније која би се бавила синтезом ДНК и како би Србија била место из које ће се извозити ова врста технологије. „Србија даје стимулативне мере како би привукли овакве компаније и како би наша земља постала још битнија на светској мапи истраживачко-развојних активност у области биотехнологије, ИТ индустрије и вештачке интелигенције“, рекла је др Беговић.

Потпредседник БГИ Групе Теренс Сијонг истиче да подржава српску националну стратегију за развијање биотехнологије и ИТ индустрије. „Разматрамо могућност да будемо прва компанија у будућем БИО4 Кампусу у Србији. У Београду имамо истраживачки тим од 17 људи, од којих је осам из Србије, а сви су доктори наука. Разматрамо и да повећамо наше капацитете у Србији, отворимо нове лабораторије и проширимо постојеће“, рекао је он.

Навео је да су у Центру за секвенцирање генома и биоинформатику у Београду започели програм обуке локалних научника о вирусу корона.“У Тјенђину истражујемо појаву рака у раној фази како бисмо превентивно деловали и како канцер не би нарушио здравље људи. Превенција је много важнија од самог лечења у раној фази појаве рака. Снажно верујемо у то“, напомиње Теренс Сијонг.

Извор: https://nitra.gov.rs/lat/ministarstvo/vesti/delegacija-ministarstva-nauke-tehnoloskog-razvolja-i-inovacija-u-poseti-bgi-grupi-u-kineskom-gradu-tjendin