Деби албума о дигиталној економији на Трећем форуму за међународну сарадњу „Појас и пут“

Кинеско-енглески двојезични албум под називом „Дигитална економија доприноси инклузивном расту, корист за све“ представљен је на форуму високог нивоа о дигиталној економији Трећег форума за међународну сарадњу „Појас и пут“.

Албум говори о заједничким напорима Кине и земаља које учествују у иницијативи „Појас и пут“ (БРИ) да промовишу иновације и развију дигиталну економију.

Саставили су га заједнички Кинеска служба за економске информације, одељење за иновације и високотехнолошки развој Националне комисије за развој и реформе и Национална администрација података.

Дигитална економија се уклапа у будући тренд развоја света. Дигитални пут свиле (Digital Silk Road, DSR), предложен 2017. године, дао је БРИ потпуно нову конотацију и служи као важан покретач за развој високог квалитета. Са напретком конкретних пројеката, дигитална сарадња је донела нове могућности и развојни простор све већем броју земаља које учествују у БРИ.

У погледу дигиталне инфраструктуре, Кина и земље учеснице унапредиле су сарадњу у областима као што су комуникације и интернет. Неки пројекти, укључујући „Програм руралног повезивања“, компаније ЗТЕ, унапредили су информациону инфраструктуру, док су други пројекти, као што је „Информациона лука Кина-АСЕАН“, дали снажан дигитални подстицај регионалној сарадњи.

Што се тиче дигиталног ланца снабдевања, информационе технологије нове генерације се све више користе у областима важним за добробит друштва. Типични пројекти као што је „Јунајтед имиџинг“ (United Imaging) оснажују сарадњу „Појаса и пута“ дигиталном здравственом заштитом. Кроз друге пројекте попут дигиталне фабрике „Траншон Холдингс“ (Transsion Holdings’) у Бангладешу, глобални ланац снабдевања је додатно интегрисан олакшавајући дељење достигнућа дигиталне технологије међу земљама учесницама иницијативе „Појас и пут“.

Тренутно, Бејдоу навигациони сателитски систем, који је изградила и којим управља Кина, постао је главна инфраструктура новог типа која корисницима широм света пружа услуге позиционирања, навигације и мерења времена по свим временским приликама и високе прецизности.

У области дигиталне трговине, пројекти које заступа ЈД Логистика (JD Logistics) чине глобалну трговину практичнијом, доносећи дигиталним развојем опипљиве користи становницима земаља учесница.

Килимол (Kilimall), кинеска платформа за е-трговину са седиштем у Африци, основана 2014. године, представља симбол висококвалитетних производа, разноврсног избора, приступачних цена и ефикасних услуга за многе афричке потрошаче. Предузетнички дух ће бити покретачка снага која трансформише Африку, рекао је Јанг Тао, оснивач Килимола.

Тренутно, технолошке иновације као што су интернет, велики подаци и вештачка интелигенција стварају нову понуду и потражњу, доносе нове могућности и рађају нове снове. Међутим, изградња Дигиталног пута свиле захтева већу одлучност и јачу снагу како би све земље учеснице које учествују у БРИ боље сарађивале и помогле започињању, расту и успеху већег броја пројеката.