ЦИИЕ 2023 – Србија, почастни гост

На кинеском међународном увозноми сајму „Чајна Интернешенел Импорт Експо“, који ће трајати до 10. новембра, учествују српске компаније чији су наступ организовале Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије

5. новембра 2023. године – У Шангају је данас званично отворен 6. Кинески међународни сајам увоза ЦИИЕ 2023, на којем се обратила премијерка Ана Брнабић и поручила да је наша земља поносна јер први пут наступа као почастни гост.

У обраћању Брнабић је додала да српски павиљон на сајму увоза у Шангају само потврђује да ће економска сарадња две земље своје пуне потенцијале тек остваривати у наредним годинама, док присуство држава из целог света на кинеском међународном сајму показује и домете иницијативе „Појас и пут“.

„Хлеб и река“ – Павиљон Србије на Сајму у Шангају

На Кинеском међународном увозном сајму у Шангају, свечано је отворен и павиљон Србије на коме је први пут приказан и нови лого „Београд експо 2027.“

Павиљон је отворила премијерка Ана Брнабић, која је истакла да Влада Србије има велике амбиције када је реч о упознавању кинеског тржишта са српским производима.

Мото српског павиљона је „Хлеб и река“, а идеја да се кроз средњовековне орнаменте, игру светла Србија представи као модерна држава која не одустаје од традиције.

Рекордан број српских компанија на Националном штанду

Након отварања павиљона представници делегације, коју поред премијерке чине министарка пољопривреде Јелена Танасковић и министар туризма Хусеин Мемић, обишли су домаће компаније које представљају Србију у оквиру Националног штанда.

У организацији Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије, шести пут заредом, домаћи привредници наступају на сајму у Шангају. Своје извозне потенцијале на Националном штанду представљају чак 24 компаније: Догма Бруери (Dogma Brewery), Александровић вајнери (Aleksandrović winery), ТисаКуп (TisaCoop), Аевум Пет Кер (Aevum Pet Care), ЕС Комерц (ES Komerc), Винарија Рубин, Дери Уб (Dairy Ub), Дамар Конфит (Damar Confit), Санум Пер Фруктус (Sanum Per Fructus), Медела, Чока вајнери (Čoka Winery), БТ вајнери (BT Winery), Ђурђић вајнери (Đurđić Winery), Бачери анд ми индустри “Недељковић” (Butchery and meat industry “Nedeljković”), Аронија Вита, Симекс Оригинал (Simex Original), Милшпед Груп (Milšped Group), Будимка, Вино Жупа, Фан&Фит Компани (Fun&Fit Company), Фрушкогорски Виногради, ИТН Груп (ITN Group), Алексић вајнери (Aleksić Winery) и Винарија Тривановић.

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и пласирају их на нова тржишта, као и да поспеше постојеће и стекну нове пословне контакте.

Организатори ЦИИЕ 2023 су Влада НР Кине и Кинески међународни увозно-извозни биро, а сајам је добра платформа на којој Србија може да представи свој економски потенцијал, а наше компаније позиционирају на кинеском тржишту.

Међу највећим атракцијама овогодишњег сајма, који организују Влада Кине и Кинески међународни увозно-извозни биро, истакнута је врхунска технологија, те ће бити приказано више од 400 нових технологија, производа и услуга.

Робна пазрмена Кине и Србије је за последње четири године, од 2018. до 2022. године порасла 2,7 пута, а извоз у Кину порастао чак 12,7 пута што потврђује отворености кинеског тржишта према партнерима из Србије.

Кина је у истом периоду избила на прво месту међу инвеститорима у Србији и ту позицију је имала и у првој половини 2023. године.

Ана Брнабић са представницима кинеских компанија

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, на почетку посете Народној Републици Кини састала се са представницима кинеских компанија Хуавеј, Шангај фенлинг рињуабл, ЦЦЦЦ и ЦРБЦ.

Главне теме састанка су били планови за додатно инвестирање у зелену енергију у Србији, са акцентом на производњу електричне енергије из обновљивих извора, инфраструктурни пројекти – постојећи и будући, као и повећање извоза ИКТ услуга у Кину.

Премијерка се уочи свечаности отварања Сајма састала и са премијером Кине, Ли Ћиангом. На састанку је било речи освим аспектима сарадње, као и о томе шта може још да се уради у будућности у области нових технологија, иновација, вештачке интелигенције, биотехнологије.

Посета премијерке Кини, са којом Србија има челично пријатељство, долази само неколико недеља посто је Србија са Кином потписала Споразум о слободној трговини, док се његово ступање на снагу очекује следеће године.

Извор: https://ras.gov.rs/ciie-2023-srbija-pocastni-gost