Кинеска индустријска производња порасла је за 4 процента у прва три квартала

Кинеска индустријска производња са додатом вредношћу, важан економски показатељ, порасла је за 4 одсто на годишњем нивоу у прва три квартала ове године, показали су у среду подаци Националног бироа за статистику (НБС). Овај раст се може приписати убрзаном опоравку индустријске производње у земљи.

Раст је био за 0,2 процентних поена бржи од оног у првој половини ове године, наводи НБС.

Само у септембру индустријска производња порасла је за 4,5 одсто на годишњем нивоу. Раст је био исти од августа, а за 0,8 процентних поена бржи него у јулу.

Индустријска производња мери активност великих предузећа, од којих свако има годишњи обрт основне делатности од најмање 20 милиона јуана (око 2,79 милиона америчких долара).

Од три главна сектора, а то су производња, рударство и комуналне услуге, производни сектор је показао најбржи раст, који је у прва три квартала порастао за 4,4% на годишњем нивоу.

Производња опреме забележила је изузетну експанзију у производном сектору, са повећањем производње од 6 процената на годишњем нивоу у првих девет месеци, 2 процентна поена више од укупног раста производње великих индустријских предузећа.

Производња државних предузећа и компанија са заједничким капиталом порасла је за 4,6 одсто и 4,8 одсто на годишњем нивоу, док је у приватном сектору порасла за 2,3 одсто.

Производња соларних ћелија, пуњача и аутомобила на нову енергију порасла је за 63,2 одсто, 34,2 одсто и 26,7 одсто на годишњем нивоу.

Ранији подаци су показали да је индекс менаџера набавке (ПМИ) за кинески сектор производње достигао је 50,2 одсто у септембру, враћајући се у зону експанзије, и за 0,5 процентних поена више у односу на август.

Подаци од среде такође су показали да је бруто домаћи производ Кине порастао за 5,2 одсто на годишњем нивоу у прва три квартала 2023. године.