Британска предузећа оптимистична у погледу могућности улагања у Шангај

Циљ догађаја, који је одржан у уторак у Уједињеном Краљевству је био промовисање улагања у кинески економски центар.

Представници пословних удружења и предузећа, који су учествовали на том догађају, сматрају да Шангај пружа важне могућности за трговину и сарадњу.

„Ова врста догађаја је одлична пословна прилика да се Кина, а посебно Шангај, врате на своје место као трговинска и инвестициона дестинација“, рекао је Ендрју Ситон, извршни директор Кинеско-британског пословног савета (КБПС).

Британске компаније имају „веома јак осећај посвећености“ кинеском тржишту, свом присуству и улагању у Кину, рекао је Ситон.

На догађају су Инвест Схангхаи, владина платформа која нуди услуге за олакшавање страних инвестиција у Шангају, и КБПС потписали меморандум о сарадњи, док су влада шангајске области Јиадинг и Џонсон Мети (Схангхаи) Цхемицалс Лтд. потписали инвестициони уговор.
Делегати из Шангаја такође су одржали презентације како би приказали развој града и пословно окружење.

„Шангај је центар за размену између Кине и Велике Британије, одличан начин за британске компаније да уђу на кинеско тржиште, а такође и мост за кинеска предузећа да изађу на британско тржиште“, рекао је Ксие Донг, заменик градоначелника Шангаја.

Према Ксиеу, до краја 2022. године кумулативна инвестиција Велике Британије у Шангај износила је преко 3,8 милијарди америчких долара, док су шангајска предузећа уложила више од 4,7 милијарди америчких долара у Уједињено Краљевство.

„Удруживањем снага можемо да створимо моћну синергију, која отвара врата небројеним могућностима“, рекао је Нил Бриџен из компаније Лондон & Партнерс, који је дговоран за промоцију Лондона на међународном нивоу.

Он је додао да Шангај и Лондон кроз сарадњу могу да „покрећу иновације, убрзају пословни раст и подстичу културну размену“.

Догађај је био део промотивне кампање у иностранству која је укључивала улагања у Шангај.